L. Žitňanská: Smer odmieta skutočnú verejnú kontrolu svojho vplyvu

11.04.2013 Bratislava

Bratislava 11. apríla (TASR) - Vládna strana Smer-SD sa dostala prakticky do každej vrstvy verejnej sféry v tejto krajine a zároveň odmieta skutočnú verejnú kontrolu svojho vplyvu. Na dnešnom brífingu to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, ktorá sa pýta, kam zmizlo otvorené vládnutie a otvorená justícia.

"Smer-SD má vo svojich rukách kompletnú výkonnú moc a aj podstatnú časť miestnych a územných samospráv. Takáto obrovská moc si pýta náležitú kontrolu. Smer-SD sa však snaží ovládnuť aj všetky kontrolné funkcie. Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad, Generálnu prokuratúru SR. Nepokračuje ani v rozbehnutých projektoch ako "Otvorené vládnutie" a "Otvorená justícia". To je nebezpečný trend, ktorý nesmieme prejsť mlčaním," zdôraznila Žitňanská.

Poslankyni sa nepáči, ako minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) mlčí. Žitňanská si to vysvetľuje aj tým, že reforma v justícii je vždy sprevádzaná odporom zvnútra. "Bránia sa tí, ktorým tento stav vyhovuje a vedia z tohto stavu profitovať. Evidentne pán Harabin a jeho skupina je pomerne silná v súdnom priestore a je evidentné, že Robert Fico nemá záujem dostať sa do sporu s touto skupinou. Môžeme sa len domnievať prečo. Zrejme ľudia z pozadia Smeru-SD majú na tom záujem, aby ostal status quo," podotkla.

Žitňanská je presvedčená, že nominovanie Boreca bol dobrý politický ťah, lebo ťažšie sa kritizuje niekto s dobrým renomé. "Pán Harabin bol pomerne ľahký terč. Pán Borec plní úlohu, aby bol v justícii pokoj, ale to znamená, status quo," upozornila.

Opozičná politička vyčíta po prvom roku vláde Roberta Fica (Smer-SD) aj to, ako sa snaží mocensko-politicky ovládnuť krajinu a zároveň fakticky odmieta skutočnú verejnú kontrolu svojich úradníkov. Žitňanská upozornila, že realizovanie opatrení, ktoré posilňujú transparentnosť tvorby verejných rozpočtov, odstraňovanie korupcie alebo uľahčovanie prístupu k informáciám, sa v podaní vlády stali "obyčajnými úradníckymi projektmi, bez relevantných výstupov a bez záujmu ministrov".

Žitňanská tvrdí, že vláda chce naopak, prístup k informáciám pripravovanou úpravou zákona obmedziť a pripravuje si na tento krok dlhodobo pôdu. "Pýtam sa teda, myslíte to s otvorenosťou vážne? Zasadla za vašej vlády aspoň raz Rada pre otvorené vládnutie? Existuje vôbec? Kedy spustíte barometer otvorenosti inštitúcií? Prečo tolerujete, keď sa nedodržiava zverejňovanie zmlúv?" pýta sa šéfka klubu SDKÚ-DS.

Na margo ministra spravodlivosti Tomáša Boreca podotkla, že je pre ňu sklamaním. "Mlčal tam, kde mal zaujať principiálne profesionálne stanovisko. Bol aktívny tam, kde nemal. Nič neurobil tam, kde je najvyšší čas konať," myslí si. Žitňanská je totiž presvedčená, že Borec nielenže neprišiel so žiadnou novou zásadnou ideou v prospech zvyšovania dôveryhodnosti súdnictva, ale nie je schopný dokončiť ani už rozbehnuté projekty.

"Zanechala som mu napríklad k dispozícii spracovaný projekt a 3,1 milióna eur nenávratnej pôžičky zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu na zabezpečenie nahrávaní súdnych pojednávaní a elektronický súdny spis. Tvrdí však, že nahrávanie súdnych pojednávaní nie je možné, lebo nemá na to v rozpočte peniaze. Pýtam sa teda, kde skončilo 3,1 milióna eur? Prečo počúvam už rok slabé výhovorky, prečo sa veci nedajú namiesto vymenúvania krokov, ktoré sa už urobili? Elektronizácia justície je pritom podstatným nástrojom zrýchlenia súdnych konaní, ako aj znižovania priestoru pre korupciu," povedala.

Ako okamžité riešenie situácie v justícii navrhuje vrátiť sa k vysoko nastaveným štandardom výberového konania. "Keď vyberajú sudcov len sudcovia, tak vyberajú svojich známych a deti svojich kolegov," zdôraznila. Zároveň si myslí, že bez elektronizácie súdnictva to nejde. Nahrávanie súdnych pojednávaní mešká. "Ja by som sa pozrela aj na fungovanie Ústavného súdu SR a Najvyššieho súdu (NS) SR a hľadala ústavné zmeny, aby sa napr. oddelili pozície predsedu Súdnej rady a predsedu NS. V roku 2014 sa bude voliť predseda NS, no tak zmeňme to pravidlo. Moc, ktorá sa tam koncentruje, treba rozdeľovať," uzavrela.
 

Vyberte región